Magtanvendelse i det offentlige rum

//Magtanvendelse i det offentlige rum

Magtanvendelse i det offentlige rum

Alle kurser vi afholder byder på spørgsmål og dilemmaer fra kursisterne som er værd at reflektere over. På vores seneste kursus brugte vi en del tid på magtanvendelse i det offentlige rum.

Når vi underviser fraråder vi altid at bruge fysisk magt hvis det er muligt – vi skal altid bruge princippet om mindst mulig indgriben. Men nogle gange kan borgerens adfærd blive så voldsom at det er nødvendigt – for at beskytte borgeren, andre borgere eller sig selv.

Hvis vi skal bruge magt skal det være etisk og moralsk samt fysisk forsvarligt.

De ansatte skal have skånsomme teknikker og skal være godt klædt på til at løse opgaven, så vi minimerer risikoen for skader for alle.

En stor udfordring når vi bruger magt i det offentlige rum er hvis andre ikke har forstået at det er en omsorgsperson som forsøger at fastholde en borger med et handicap for at hjælpe.  Der har været nogle tilfælde hvor tilskuere har overfaldet en pædagog fordi de har troet at vedkommende har overfaldet en person med et handicap.

Et andet eksempel fra praksis er at flere udenforstående har adskilt de “stridende” parter, hvorefter den handicappede borger har overfaldt de personer som egentlig kom ham til “undsætning”.

Det der gør det vanskeligt er at man ikke kan se det er en offentligt ansat der udfører sit job. Det meget lettere med f.eks. politiet – hvor uniformen signalerer opgaven og rollefordelingen.

Hvis vi skal undgå disse indblandinger fra andre borgere er vi nødt til højt at fortælle/råbe hvor vi kommer fra, så omgivelserne har en chance for at forholde sig til situationen. Det kræver træning og øvelse at kunne praktisere disse ting – det er ikke noget vi kan beslutte i situationen – planerne skal være lagt på forhånd. Det skal være lagt ind i vores model for handlemuligheder så vi har en chance i disse situationer.

2018-09-06T11:25:57+00:00

Det siger vores kunder

Jeg oplevede, at vores medarbejdere i den grad havde brug for netop den praktisk/fysiske tilgang, som I kom med – og at de ikke blot lærte noget, som kan give dem en følelse af tryghed i hverdagen, de morede sig samtidig med hinanden – også på tværs af afdelinger – hvilket var dejligt at se.  Tusind tak for en begivenhedsrig eftermiddag 🙂 Flot og engageret indsats.
Anne Kirstine Lund MathisenAfdelingslederAOF Vendsyssel

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.